Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis na chrust jest bardzo rygorystyczny pod względem przygotowania faworków. Ważna jest kolejność łączenia składników, ale także czas wyrabiania ciasta czy jego odpoczynku. Tradycyjne ciasto na chruściki trzeba uderzać wałkiem aż przez 20 minut! Dzięki temu jednak faworki będą pełne pęcherzyków powietrza, kruche i puszyste.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5399
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29750
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19400
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5399
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29750
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19400
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1043
Składniki
W misce utrzyj żółtka z cukrem do uzyskania jasnej i kremowej masy. Wmieszaj wódkę, a następnie dodaj sól, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do połączenia składników.
Dodawaj partiami mąkę, by wchłaniała powoli mokre składniki. Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką.
Zagniataj ciasto przez kilka minut do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Przełóż ciasto z powrotem do miski i przykryj je lnianą ściereczką. Odstaw masę na ok. 20 minut.
Ciasto przełóż z powrotem na stolnicę. Uderzaj je mocno wałkiem z każdej strony przez kolejne 20 minut. Rozwałkuj masę bardzo cienko, na grubość 1-2 mm. Za pomocą ostrego noża wycinaj paski o szerokości 2,5 cm i długości 8 cm.
Na środku każdego paska wykonaj pionowe nacięcie o długości nie większej niż 4 cm. Przez wycięty otwór przełóż jeden koniec paska i delikatnie pociągnij, tworząc skręt. Uformowane faworki odkładaj na bok.
W garnku rozgrzej smalec do temperatury ok. 180 st. Celsjusza. Smaż po kilka faworków na raz, przez maksymalnie 60 sekund z każdej strony. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Wyjmuj chruściki szczypcami lub łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe.
Nie tylko nowe, ale także stary przepis na chrust mówi, że ciasteczka należy posypać cukrem pudrem, kiedy są jeszcze ciepłe. Podawaj je jednak już po całkowitym ostudzeniu.