Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche faworki według przepisu Ewy Wachowicz. Przepis na ten karnawałowy przysmak pochodzi z 51 odcinka programu "Ewa gotuje".
Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie suche i t...
Odsłon: 20242
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 680
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1032
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 437
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 680
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 1032
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 437
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wbijamy 4 całe jajka, dodajemy żółtka. Składniki siekamy nożem.
Mleko i masło przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
Ciepłe składniki przelewamy do miski. Dodajemy spirytus. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy miską i odstawiamy na około 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Obie części przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy je na cieniutkie placki.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski o szerokości około 3 cm. Każdy z pasków następnie dzielimy na romby o boku około 15 cm. W każdym rombie robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden kawałek ciasta.
W garnku rozpuszczamy smalec. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ewa Wachowicz uważa, że faworki na smalcu wychodzą najsmaczniejsze. Ma on bowiem ma najwyższą temperaturę smażenia, przez co faworki szybko nabierają złocistego koloru i nie nasiąkają tłuszczem. Do przewracania faworków Ewa używa najczęściej patyczków do szaszłyków lub widelca.
Usmażone faworki wyciągamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Przed podaniem faworki oprószamy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Babka Oreo
Desery
Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
Desery
Babka cytrynowo-pomarańczowa
Desery
BABKA MARMURKOWA z masłem - pyszna i łatwa w przygotowaniu
Babka Oreo
Ciastka Oreo są pyszne. Jeśli zgadzasz się z tą tezą, z pewnością smakować ci...
Odsłon: 1964
Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście
Bardzo smaczna szarlotka na krucho-drozdzowym, wyjątkowo delikatnym i mięciu...
Odsłon: 783