Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche faworki według przepisu Ewy Wachowicz. Przepis na ten karnawałowy przysmak pochodzi z 51 odcinka programu "Ewa gotuje".
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2165
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7822
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4725
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2165
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7822
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4725
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wbijamy 4 całe jajka, dodajemy żółtka. Składniki siekamy nożem.
Mleko i masło przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
Ciepłe składniki przelewamy do miski. Dodajemy spirytus. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy miską i odstawiamy na około 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Obie części przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy je na cieniutkie placki.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski o szerokości około 3 cm. Każdy z pasków następnie dzielimy na romby o boku około 15 cm. W każdym rombie robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden kawałek ciasta.
W garnku rozpuszczamy smalec. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ewa Wachowicz uważa, że faworki na smalcu wychodzą najsmaczniejsze. Ma on bowiem ma najwyższą temperaturę smażenia, przez co faworki szybko nabierają złocistego koloru i nie nasiąkają tłuszczem. Do przewracania faworków Ewa używa najczęściej patyczków do szaszłyków lub widelca.
Usmażone faworki wyciągamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Przed podaniem faworki oprószamy cukrem pudrem.