Do góry

Desery Przepis na:

Stefanka.

Stefanka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 2855

Dodano:

Odsłon: 5901

Ciasto bez pieczenia z rumem.

Składniki

  • -Herbatniki maślane - 64 szt
  • -Mleko - 800 ml
  • -Budyń czekoladowy - 2 szt
  • -Cukier - 150 g
  • -Masło - 250 g
  • -Rum - 3 łyżki
  • -Śmietana 36% - 500 g
  • -Cukier puder - 3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Stefanka.

Przygotowanie

  1. Budyń i połowę porcji cukru rozpuścić w 400 ml mleka.
    Pozostałe mleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia.
    Do gotującego się płynu wlać mleko z rozpuszczonym budyniem oraz cukrem i ugotować gęstą masę, cały czas mieszając. Ostudzić

  2. Masło zmiksować na puch z pozostałym cukrem.
    Następnie porcjami dodawać ostudzony budyń i starannie miksować do połączenia się składników.
    Potem do masy dodać 3 łyżki rumu i całość wymieszać.
    Prostokątną blachę o wymiarach 25X36 cm wyłożyć folią aluminiową.

  3. Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników.
    Na herbatnikach rozprowadzić 1/3 gęstego kremu, na kremie kolejną warstwę herbatników i znów 1/3 kremu, porcję herbatników i resztę kremu,oraz pozostałe herbatniki.
    Ciasto chłodzić w lodówce przez 3 godziny.

  4. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki.
    Blachę przykryć deską do krojenia i ostrożnie odwrócić.
    Następnie zdjąć formę i folię aluminiową.
    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
    Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
    Deser można ozdobić gotowymi czekoladowymi ozdobami lub posypką.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń