Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna gwiazda z makiem jest jednym z tych wypieków, które są nie tylko pyszne, ale też nie można oderwać od nich oczu, zachodząc w głowę, jak zostały wykonane. W tym przypadku rozwiązanie zagadki jest bardzo proste.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 45
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 147
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 45
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 147
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
Przygotuj zaczyn na ciasto. Rozkrusz drożdże do mleka podgrzanego do 35-38°C. Dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczki.
Połącz zaczyn z mąką, resztą cukru, solą, żółtkami i płynnym, ale przestudzonym masłem. Zagnieć (lub wyrób mikserem planetarnym z hakiem) na gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około półtorej godziny – w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, zalej mak mlekiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut i zdejmij z palnika. Gdy całkowicie wystygnie, ubij białko z cukrem i połącz z makiem. Do uzyskanej masy dodaj drobno posiekane orzechy.
Podziel wyrośnięte ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy tak, by powstały 4 jednakowe koła. Ułóż pierwsze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masą makową, pozostawiając dookoła wolny margines. Na wierzchu ułóż drugi placek i powtórz wszystkie czynności. Tak przełóż masą makową wszystkie 4 placki, a następnie sklej ze sobą ich brzegi.
Na środku koła ustaw szklankę, lekko ją dociskając (nie przetnij ciasta!). Rozkrój promieniście placek (tak, jak pizzę, ale zaczynając od brzegu szklanki) na 16 identycznych części. Każdą „odnogę” skręć spiralnie, a następnie posklejaj końce sąsiadujących z sobą odnóg parami (tak, bo powstało ich 8). Przykryj gwiazdę ściereczką na czas nagrzewania piekarnika do 190°C.
Posmaruj gwiazdę roztrzepanym białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około pół godziny – aż ciasto się zarumieni. Gdy wypieczona gwiazda z makiem całkowicie wystygnie, oprósz ją cukrem pudrem.