Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z bakaliami i świątecznymi przyprawami jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Aby z czystym sumieniem zjeść kolejny kawałek takiego ciasta, wybrałam odpowiednie składniki, które zapewniaja ten sam smak z roślinnym olejem zamiast masła i z mąką z płatków owsianych i migdałów zamiast mąki pszennej. Twaróg zapewnia ciastu wilgotność. Efektem jest pyszne, bezglutenowe ciasto, które zadowoli również alergików i każdego, kto zdrowo się odżywia.
Platki owsiane zmiksowac na gruba make. Suszone owoce pokroic w drobna kostke, orzechy laskowe i nerkowca posiekac. Umyc cytryne i zetrzec skórke.
Wlac twaróg do duzej miski i wymieszac z jajkami. Dodac olej migdalowy, olej rzepakowy i syrop klonowy, cynamon, przyprawe do piernika, szczypte galki muszkatolowej, skórke z cytryny, olejek z gorzkich migdalów i szczypte soli. Zagniesc z maka owsiana i maka migdalowa na gladkie ciasto.
Dodac mleko owsiane oraz posiekane orzechy i suszone owoce. Odstawic ciasto na ok. godzine, nastepnie rozgrzac piekarnik do 180° C
Rozlozyc papier do pieczenia na blasze. Zwilzyc rece, uformowac ciasto i ulozyc na blasze do pieczenia. Piec 40 minut. Po upieczeniu odstawic do ostygniecia. Posmarowac odrobina oleju roslinnego i posypac siekanymi migdalami. Alternatywnie posmarowac maslem i posypac cukrem pudrem.
Ciasto przechowuje sie ok. 2 tygodni nie tracac swojej wilgotnosci, mozna je tez zamrozic.
To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać 4 - 6 tygodni
Odsłon: 15632
Przepis dnia
Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Skła...
Odsłon: 33804
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 124
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27379
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 776
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 158
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 877
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 124
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27379
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 776
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 158
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 877
Składniki
Platki owsiane zmiksowac na gruba make. Suszone owoce pokroic w drobna kostke, orzechy laskowe i nerkowca posiekac. Umyc cytryne i zetrzec skórke. Wlac twaróg do duzej miski i wymieszac z jajkami. Dodac olej migdalowy, olej rzepakowy i syrop klonowy, cynamon, przyprawe do piernika, szczypte galki muszkatolowej, skórke z cytryny, olejek z gorzkich migdalów i szczypte soli. Zagniesc z maka owsiana i maka migdalowa na gladkie ciasto.
Dodac mleko owsiane oraz posiekane orzechy i suszone owoce. Odstawic ciasto na ok. godzine, nastepnie rozgrzac piekarnik do 180° C
Rozlozyc papier do pieczenia na blasze. Zwilzyc rece, uformowac ciasto i ulozyc na blasze do pieczenia. Piec 40 minut. Po upieczeniu odstawic do ostygniecia. Posmarowac odrobina oleju roslinnego i posypac siekanymi migdalami. Alternatywnie posmarowac maslem i posypac cukrem pudrem.
Ciasto przechowuje sie ok. 2 tygodni nie tracac swojej wilgotnosci, mozna je tez zamrozic.
Przepisy Desery
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Desery
Szybkie i proste ciasto na Dzień Matki
Desery
Ciasto jak żółty ser - bez pieczenia, ekspresowe
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Szybki i naprawdę łatwy do wykonania tort na mące gryczanej. Do tego bita śmi...
Odsłon: 25
Prosty placek z rabarbarem
Późna wiosna i wczesne lato to czas, w którym z łatwością kupimy na stoiskach...
Odsłon: 460