Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu co podarować najbliższym lub chcesz uzupełnić prezent może sam/a coś przygotujesz? Mam pomysł! Własnoręcznie robiona, nietuzinkowa czekolada! Ok, nie robimy tu czekolady od podstaw, choć też tak można domowymi sposobami (przetestowane) ale bardziej ją stylizujemy. Łączymy rodzaje czekolady, dodajemy ulubione słodycze, bakalie, przekąski!!! Bo taki prezent może znaczyć więcej niż drogi zegarek czy perfumy – bo jest robiony z sercem!
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 138
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 74
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 141
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 138
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 74
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 141
Składniki
Renifery na wypasie Roztop czekoladę gorzką i mleczną w osobnych miskach w kąpieli wodnej* Wylej czekoladę gorzką na formę, rozprowadź równomiernie. Małą łyżeczką nabieraj nieduże ilości mlecznej czekolady i zrób nimi kropki w odległości około 1 cm. Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką zamieszaj w każdej kropce czekolady mlecznej i wyjedź za nią żeby powstała spirala. W 4 -6 miejscach posadź renifera – przełam każdy precel w poprzek, i ułóż na czekoladzie. Końce płatków migdałów delikatnie zanurz w czekoladzie i włóż w nie kropelki czekolady. Na koniec u ich dołu włóż nos z czerwonego cukierka. Włóż czekoladę do lodówki na kilkanaście minut – po tym czasie powinna być gotowa!
Bakaliowe love Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, wylej do formy i wyrównaj. Pistacje posiekaj z grubsza i rozsyp po czekoladzie. Dodaj żurawinę i migdały. Posyp otartą skórką z mandarynki i szczyptą cynamonu tu i ówdzie. Po kilkunastu minutach chłodzenia jest gotowa!
Święta Kevina Roztop obie czekolady w osobnych miskach. Wylej gorzką czekoladę do formy i wyrównaj. Małą łyżeczką nabieraj białą czekoladę i zrób kropki w odstępach około 1 cm. Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką przejedź po każdej kropce, jakby je “przecinając” patyczkiem, tak stworzysz fantazyjny wzór. Połam cukrowe laski na różnej wielkości kawałki i rozsyp je po całej czekoladzie. Schładzaj czekoladę przez kilkanaście minut w lodówce. Gotowe!