Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne makowe babeczki

Świąteczne makowe babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 352

Połączenie moich ulubionych kruchych babeczek i maku.

Składniki

  • Ciasto: mąka 3 szkl.
  • żółtka 3 szt.
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • cukier wanilinowy 1 szt.
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • margaryna 20dkg
  • Masa makowa: mak 20 dkg
  • cukier 10 dkg
  • masło 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczne makowe babeczki

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukrów, żółtek i margaryny zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki i formę na muffiny.

  2. Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem. Moczyć przez 2 godziny. Następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie razem z cukrem i masłem w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach . Dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód, aromat migdałowy i znów wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i

  3. Napełnić masą makową z bakaliami. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej. Piec w 180 stopniach około 35 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń