Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik: (dojrzewający)

Świąteczny piernik: (dojrzewający)

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 2858

Dodano:

Odsłon: 262

Ciasto należy przygotować 6 tygodni przed świętami aby dojrzewało w chłodnym miejscu . Umieszczamy go w szklanym lub kamiennym garnku i dokładnie okrywamy folią spożywczą.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej ( w tym 1 szklanka mąki razowej)
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g smalcu
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Do przełożenia:
  • gęste powidła śliwkowe lub twarda marmolada różana
  • Polewa:
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu.
    Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
    Sodę rozrobić z mlekiem.
    Jajka roztrzepać widelcem.
    Mąkę przesiać do miski.
    Stopniowo dodawać resztę składników.
    Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni.
    Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce.
    Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części.
    Cienko rozwałkować i piec w dużej formie, wyłożonej papierem.
    Każdy blat piec osobno przez 20 minut w temp. 175 stopni.
    Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie.




  2. Przekładać powidłami śliwkowymi lub twardą marmoladą różaną.
    Obciążyć deseczką przez noc.
    Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół.
    Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią.
    Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.




  3. Śmietanę roztopić z cukrem w kąpieli wodnej, dodać kakao. Zestawić z ognia i lekko ostudzić.
    W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Połączyć ze śmietaną z cukrem i kakao.
    Jeśli zechcemy do gotowej polewy dodać 1 łyżkę oleju-polewa będzie pięknie lśniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń