Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto należy przygotować 6 tygodni przed świętami aby dojrzewało w chłodnym miejscu . Umieszczamy go w szklanym lub kamiennym garnku i dokładnie okrywamy folią spożywczą.
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1433
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5951
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18752
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1433
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5951
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18752
 
         
         
                Składniki
Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Sodę rozrobić z mlekiem. Jajka roztrzepać widelcem. Mąkę przesiać do miski. Stopniowo dodawać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce. Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Cienko rozwałkować i piec w dużej formie, wyłożonej papierem. Każdy blat piec osobno przez 20 minut w temp. 175 stopni. Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie.
Przekładać powidłami śliwkowymi lub twardą marmoladą różaną. Obciążyć deseczką przez noc. Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół. Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią. Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.
Śmietanę roztopić z cukrem w kąpieli wodnej, dodać kakao. Zestawić z ognia i lekko ostudzić. W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Połączyć ze śmietaną z cukrem i kakao. Jeśli zechcemy do gotowej polewy dodać 1 łyżkę oleju-polewa będzie pięknie lśniła.