Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny sernik babuni

Świąteczny sernik babuni

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2713

Dodano:

Odsłon: 5849

Sernik babuni to przepis na bardzo łatwy i szybki w wykonaniu sernik, a przy okazji na prawdę pyszny, Z dodatkiem serka mascarpone. Bez ubijania białek, bez ucierania masła z cukrem. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Każdemu zasmakuje. Tradycyjny smak sernika i prostota wykonania.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 170 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świąteczny sernik babuni

Przygotowanie

  1. Do dużej miski dajemy wszystkie składniki na ciasto. Masło powinno być raczej miękkie, więc wyciągamy go trochę wcześniej z lodówki, a dodając do pozostałych składników kroimy na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto

    W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Ja robię to przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy gładką masę

  2. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę ( 36 x 25 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia

    Na ciasto wylewamy masę serową, wyrównujemy

    Pozostałą 1/4 ciasta ścieramy na dużych oczkach na wierzch masy serowej

  3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy ok 1 godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń