Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort świąteczny a zarazem urodzinowy (wigilijny). Pyszny, domowy ze świeżymi owocami.
Biszkopt:
Jajka wbij do misy robota, włącz robot i wsyp cukier. Ubijaj 15-20 minut aż cukier się rozpuści, a masa wyraźnie powiększy objętość. Gdy jajka się ubijają, włącz piekarnik na 165 stopni. Przygotuj rant do pieczenia (u mnie średnica na 22 cm), zabezpiecz dno papierem do pieczenia, ale na zewnątrz rantu (możesz użyć folii aluminiowej). Gdy jajka są ubite, dodaj przesiane mąki i dokładnie, ale powoli wymieszaj masę. Potem przełóż ją do rantu postawionego na równej blasze (u mnie wysokość rantu 15 cm). Blachę z zawartością umieść w piekarniku i piecz biszkopt 40-45 minut. Po upieczeniu rant z biszkoptem upuść z około 50 cm na blat i potem postaw biszkopt w rancie na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy biszkopt jest zimny, okrój dookoła nożem i wyjmij biszkopt z rantu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Masa 1: Ubij śmietanę z mascarpone czekoladowym. Tu nie słodzimy, bo mascarpone jest dość słodkie.
Tort składaj w rancie. Biszkopt pokrój na 3-blaty. Ten co był na górze połóż jako pierwszy. Nasącz go wodą z sokiem z cytryny (ilość według uznania). Rozsmaruj dżem zostawiając wolny brzeg dookoła. Wyłóż część kremu. Na krem rozłóż pokrojone owoce (kiwi należy sparzyć, bo tort może być potem gorzki i niesmaczny). I tak samo postępuj z kolejnymi warstwami. Na górze powinien znaleźć się blat ze spodu ( jest równiejszy). Górę rantu zabezpiecz folią spożywczą i wstaw tort na kilkanaście godzin do lodówki aby się ładnie związał.
Po kilkunastu godzinach wyjmij tort z rantem z lodówki. Długim i ostrym nożem okrój dookoła i ostrożnie zdejmij rant. Ubij śmietankę z mascarpone, barwnikiem i cukrem do smaku. otynkuj tort dookoła i na górze a potem zrób wzory łyżeczką obracając tort na talerzu obrotowym. Na koniec resztą śmietany zrób gwiazdki za pomocą specjalnej tylki i wykończ dekorację czekoladkami, pralinami, plasterkami mandarynek, jeżynami, lizakami i posypką.
Tort Bożonarodzeniowy o smaku waniliowym idealny na święta jak i na urodziny....
Odsłon: 131
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 281
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 511
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 89
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 603
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 290
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 281
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 511
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 89
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 603
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 290
Składniki
Biszkopt: Jajka wbij do misy robota, włącz robot i wsyp cukier. Ubijaj 15-20 minut aż cukier się rozpuści, a masa wyraźnie powiększy objętość. Gdy jajka się ubijają, włącz piekarnik na 165 stopni. Przygotuj rant do pieczenia (u mnie średnica na 22 cm), zabezpiecz dno papierem do pieczenia, ale na zewnątrz rantu (możesz użyć folii aluminiowej). Gdy jajka są ubite, dodaj przesiane mąki i dokładnie, ale powoli wymieszaj masę. Potem przełóż ją do rantu postawionego na równej blasze (u mnie wysokość rantu 15 cm). Blachę z zawartością umieść w piekarniku i piecz biszkopt 40-45 minut. Po upieczeniu rant z biszkoptem upuść z około 50 cm na blat i potem postaw biszkopt w rancie na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy biszkopt jest zimny, okrój dookoła nożem i wyjmij biszkopt z rantu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Masa 1: Ubij śmietanę z mascarpone czekoladowym. Tu nie słodzimy, bo mascarpone jest dość słodkie.
Tort składaj w rancie. Biszkopt pokrój na 3-blaty. Ten co był na górze połóż jako pierwszy. Nasącz go wodą z sokiem z cytryny (ilość według uznania). Rozsmaruj dżem zostawiając wolny brzeg dookoła. Wyłóż część kremu. Na krem rozłóż pokrojone owoce (kiwi należy sparzyć, bo tort może być potem gorzki i niesmaczny). I tak samo postępuj z kolejnymi warstwami. Na górze powinien znaleźć się blat ze spodu ( jest równiejszy). Górę rantu zabezpiecz folią spożywczą i wstaw tort na kilkanaście godzin do lodówki aby się ładnie związał.
Po kilkunastu godzinach wyjmij tort z rantem z lodówki. Długim i ostrym nożem okrój dookoła i ostrożnie zdejmij rant. Ubij śmietankę z mascarpone, barwnikiem i cukrem do smaku. otynkuj tort dookoła i na górze a potem zrób wzory łyżeczką obracając tort na talerzu obrotowym. Na koniec resztą śmietany zrób gwiazdki za pomocą specjalnej tylki i wykończ dekorację czekoladkami, pralinami, plasterkami mandarynek, jeżynami, lizakami i posypką.
Przepisy Desery
Desery
Sernik borówkowy
Desery
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Sernik borówkowy
Pyszny, zdrowy sernik borówkowy.
Odsłon: 3
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 90