Do góry

Desery Przepis na:

Świderki z masą makową / makowe

Świderki z masą makową / makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9415

Dodano:

Odsłon: 27384

Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:).

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300g masy makowej około
  • 100g cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie dociskamy.

  2. Ciasto tniemy na paski o szerokości 2-3 cm. Trzymając za dwa końce skręcamy paski w świderki.

  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.

  4. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody tak by powstał lukier. Lukrem smarujemy wystudzone świderki. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń