Do góry

Desery Przepis na:

Sypana szarlotka

Sypana szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 1246

Prosta, szybka w wykonaniu szarlotka.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gr masła
  • cynamon
  • 1,5 kg jabłek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sypana szarlotka

Przygotowanie

  1. Umyte jabłka obieramy. Ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
    Dodajemy cynamon w ilości w jakiej nam odpowiada.

  2. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy.

  3. Foremkę smarujemy masłem. U mnie została użyta foremka o średnicy 20cm.Wysypujemy na dno szklankę suchych składników.
    Dodajemy starte jabłka.
    Następnie wysypujemy drugą część suchych składników-1 szklankę i ponownie jabłka. Ostatnia warstwa to szklanka suchych składników.

  4. Kroimy masło na plastry o grubości 1,5-2 cm i wykładamy na wierzch.

  5. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń