Syrniki czyli tradycyjny deser kuchni ukraińskiej. Banalnie prosty, banalnie szybki, tani, ale jaki pyszny.
Syrniki
Składniki
- 100g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
Składniki
- 100g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko

Etapy przygotowania
Twaróg rozgniatamy widelcem w głębokim naczyniu. Wszystkie pozostałe składniki łączymy razem ze sobą. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Powinniśmy uzyskać zwarte, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe pączki i obtaczamy jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, ok. 5 minut z jednej i drugiej strony. Podawać z ulubionymi dżemami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628



Składniki
- 100g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
Twaróg rozgniatamy widelcem w głębokim naczyniu. Wszystkie pozostałe składniki łączymy razem ze sobą. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Powinniśmy uzyskać zwarte, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe pączki i obtaczamy jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, ok. 5 minut z jednej i drugiej strony. Podawać z ulubionymi dżemami.