Do góry

Desery Przepis na:

Szachownica

Szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17812

Dodano:

Odsłon: 12732

Słodki placuszek na imprezę okolicznościową.
Reklama
Reklama
Szachownica

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Piec biszkopt w temp. 160 stopni przez 25 minut


    Wykonanie placka makowego

    Mak sparzyć i zmielić dwa razy, żółtka utrzeć z cukrem i dodać kaszę mannę , bułkę, mak i resztę składników. Masę piec w temp. 190 przez 30 minut.

    Wykonanie placka kokosowego

    Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników dokładnie wymieszać, i upiec jak biszkopt.

    Wykonanie masy waniliowej:
    Utrzeć żółtka i cukier, dodać mąkę i wlać do gotującego się mlek- wymieszać. Zimny krem utrzeć z masłem.

    Składanie szachownicy

    Biszkopt posmarować powidłem śliwkowym.

  2. Placek makowy pokroić na 7 pasków. Na biszkopcie ułożyć 4 paski makowe pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Miejsca pomiędzy paskami ciasta makowego wypełnić waniliowym kremem , a na kremie ułożyć owoce. Następnie położyć pozostałe paski ciasta makowego, aby utworzyły kratkę. Pozostałym kremem obłożyć cały placek. Na wierzch położyć placek kokosowy i zalać polewą czekoladową , przygotowana według opisu na opakowaniu. Gotową szachownicę schłodzić w lodówce.

  3. Resztą kremu obłożyć cały placek. Następnie nałożyć placek kokosowy i zalewać polewą czekoladową.

  4. Gotową szachownicę schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń