Desery Przepis na:
Szarlotka


Składniki
- 23 dag mąki
- 15dag masła
- cukier wanilinowy
- jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5-2 kg jabłek
- cynamon
- płatki migdałowe
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli i jajka wyrabiamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.
-
Jabłka obieramy. Część z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zaczynamy je prużyć. Po ok. 10-15minutach(aż woda odparuje) dodajemy odrobinę cynamonu i cukier do smaku.
-
Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi.
-
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.50 minut w w 180*C.
-
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26cm. :)
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 21 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda,aż nabrałam ochoty i w tygodniu zrobię na 100% :)0 Kto głosował? | Odpowiedz