Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 2883

Dodano:

Odsłon: 4291

Po serniki i jabłeczniki zawsze większość z nas chętnie sięga. Te dwa ciasta chyba nigdy się nie znudzą.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 5 żółtek
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Beza:
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść i podzielić na dwie części.
    Jedną od razu włożyć do formy o wymiarach 25/35 cm.
    Posypać 1 łyżką tartej bułki.
    Następnie wyłożyć starte jabłka wymieszane z cukrem. Leciutko posypać łyżeczką cynamonu.
    Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie ubić ubić białka z dwoma łyżkami cukru i wyłożyć pianę. Piec jeszcze 25 minut aż beza się ładnie zrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń