Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach szarlotka sprawdzi się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawki.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 27
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 291
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 27
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 291
Składniki
Do misy miksera planetarnego dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, szczyptę soli oraz jajko, całość wyrabiamy za pomocą mieszadła typu “K”. Na końcu ręcznie formujemy kulkę ciasta, którą owijamy folią spożywczą, wkładamy na 15 minut do zamrażalki a następnie przekładamy do lodówki na 45 minut. Ciasto można także wyrabiać ręcznie W między czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na 15 minut, po tym czasie nadmiar soku odsączamy na sitku
Do startych jabłek dodajemy 1,5 łyżeczki cynamonu i mieszamy Formę na ciasto smarujemy masłem (dno oraz boki) Kulkę ciastka po wyjęciu z lodówki przedzielamy na pół Jedną część rozwałkujemy na placek, który przekładamy na dno formy do pieczenia, można też rwać ciastko na mniejsze kawałki i wykładać nim formę, należy wybrać dogodny dla siebie sposób Następnie wykładamy jabłka
Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na całej powierzchni Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.