Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej rodzinie od lat. Zapewniam , że wart jest tyle zachodu, ile zajmuje jego przygotowanie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 905
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4152
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 905
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4152
Składniki
Ze składników na ciasto kruche szybko zagnieść ciasto dadajac tyle śmietany ile zabierze mąka w trakcie zagniatania. Ciasto schłodzić ( ok. 1 ha w lodówce) , wyłożyć nim ( ja wylepiam) uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia , ponakłuwać widelcem. Niech teraz ciasto czeka w lodówie na dalszy rozwój sytualcji .
Farsz: Obrane jabłka zetrzec na grubej tarce, poddusić we własnym sosie jakieś 15 min wraz z cukrem i cynamonem. Do gorących ( ale już uduszonych ) jabłek dokładnie wmieszać żelatynę - całość wystudzić i wyłożyć na ciasto kruche. Piec 35 min w temp 190 st. wstawiajac do nagrznego już pieca.
W tym czasie robimy biszkopt- Suche składniki ( bez cukru) mieszamy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Do tej masy jajecznej delikatnie nalezy wmieszac suche składniki.
Po upływie 35 min wspomnianych w pkt. 2 , na masę jabłkową wylewamy biszkopt rozprowadzając go równomiernie. Pieczemy kolejne 30 min w temp. 180 st.
Ciasto gotowe. Smacznego.