Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7833
Dodano: 30.11.2011
Odsłon: 16558
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ze składników na ciasto kruche szybko zagnieść ciasto dadajac tyle śmietany ile zabierze mąka w trakcie zagniatania. Ciasto schłodzić ( ok. 1 ha w lodówce) , wyłożyć nim ( ja wylepiam) uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia , ponakłuwać widelcem. Niech teraz ciasto czeka w lodówie na dalszy rozwój sytualcji .
Farsz: Obrane jabłka zetrzec na grubej tarce, poddusić we własnym sosie jakieś 15 min wraz z cukrem i cynamonem. Do gorących ( ale już uduszonych ) jabłek dokładnie wmieszać żelatynę - całość wystudzić i wyłożyć na ciasto kruche. Piec 35 min w temp 190 st. wstawiajac do nagrznego już pieca.
W tym czasie robimy biszkopt- Suche składniki ( bez cukru) mieszamy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Do tej masy jajecznej delikatnie nalezy wmieszac suche składniki.
Po upływie 35 min wspomnianych w pkt. 2 , na masę jabłkową wylewamy biszkopt rozprowadzając go równomiernie. Pieczemy kolejne 30 min w temp. 180 st.
Ciasto gotowe. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)