Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat. Nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Piekłam w blaszce 23x32
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104256
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2029
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5897
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5897
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104256
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2029
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5897
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5897
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką. Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut.
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne. Ja nie podlewałam. Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną. Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.