Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat. Nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Piekłam w blaszce 23x32
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 1877
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 899
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 382
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 1877
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 899
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 382
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką. Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut.
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne. Ja nie podlewałam. Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną. Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.