Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki puszysty biszkopt, a w środku mus jabłkowy. Robię to ciasto od lat. Nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Piekłam w blaszce 23x32
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10204
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3900
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42435
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 409
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10204
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3900
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42435
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 409
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką. Spód prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem, lub margaryną. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 35 minut.
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i smażyć na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Można delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne. Ja nie podlewałam. Jabłka smażymy tak długo, aż będą miękkie i się rozpadną. Wtedy możemy wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wlać sok z cytryny i wsypać galaretkę (proszek). Mieszać, aż galaretka się rozpuści i połączy z jabłkami.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną część wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.