Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to ulubiona pora na wypieki. Po upalnym lecie możesz wreszcie włączyć piekarnik i cieszyć się domowymi wypiekami bez obaw o zbyt wysoką temperaturę w kuchni. Warto przygotować pyszną szarlotkę drożdżową, która wychodzi delikatna i pachnąca. Aby ciasto było chrupiące, możesz razem z jabłkami dodać 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych. Kawałek pysznej szarlotki podany z ciepłym mlekiem, kakao lub herbatą sprawdzi się na podwieczorek, natomiast podsmażona na maśle kromka ciasta z filiżanką kawy będzie pyszną propozycją na słodkie śniadanie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 118
Składniki
Pokrusz drożdże, umieść w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i rozpuść. Zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej resztę mąki do miski, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko i wyrośnięty zaczyn. Za pomocą dłoni lub specjalnych haków miksera wyrób gładkie ciasto, po czym uformuj kulę, przykryj miskę ściereczką i zostaw (na około 2 godziny), aż ciasto podwoi swoją objętość.
Umyj, obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski, zasyp cynamonem, gałką i cukrem, po czym wymieszaj i zostaw.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe uformuj w rulon i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (11 × 28 cm). Wierzch ciasta posyp jabłkami i delikatnie przemieszaj widelcem, by część jabłek znalazła się w cieście. Polej szarlotkę rozpuszczonym masłem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 35-40 minut. Ciasto możesz upiec również w podłużnym prodiżu. Po upieczeniu wystudź szarlotkę, polej lukrem lub posyp cukrem pudrem i podawaj.