Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem nie wymaga dodatkowych rekomendacji. Jest po prostu wyśmienita, na każdą okazję.. i bez okazji. Kruche ciasto, nuty wanilia i jabłka to naprawdę wspaniała kombinacja.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 182
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20809
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4429
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 182
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20809
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.
Suche składniki posiekać z masłem, dodać żółtka, potem śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Jeśli Wasze ciasto będzie miało zbyt kruchą konsystencję i nie będzie chciało dać się uformować w kulę- zostawcie je w lodówce w misce przykrytej folią.
Owoce umyć i obrać, połowę jabłek zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, resztę owoców pokroić w kostkę, usunąwszy wcześniej gniazda nasienne.Włożyć do miski, dodać cynamon (wedle upodobań, ja dałam pół łyżeczki), wsypać paczuszkę cukru waniliowego. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można zasypać jeszcze cukrem. Zostawić na ok. pół godziny, żeby puściły sok.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i przestudzić, następnie połową pozostałego ciasta z lodówki wylepić boki tortownicy. Owoce odsączyć z nadmiaru soku (ja robiłam to przez gazę, ale można do tego użyć po prostu sitka).
Na cieście rozsmarować budyń, na nim położyć owoce a na górę pokruszyć resztę ciasta. Piec w nadal w 175 stopni przez ok 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.