Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem nie wymaga dodatkowych rekomendacji. Jest po prostu wyśmienita, na każdą okazję.. i bez okazji. Kruche ciasto, nuty wanilia i jabłka to naprawdę wspaniała kombinacja.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1471
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1327
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 994
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1471
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1327
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 994
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.
Suche składniki posiekać z masłem, dodać żółtka, potem śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Jeśli Wasze ciasto będzie miało zbyt kruchą konsystencję i nie będzie chciało dać się uformować w kulę- zostawcie je w lodówce w misce przykrytej folią.
Owoce umyć i obrać, połowę jabłek zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, resztę owoców pokroić w kostkę, usunąwszy wcześniej gniazda nasienne.Włożyć do miski, dodać cynamon (wedle upodobań, ja dałam pół łyżeczki), wsypać paczuszkę cukru waniliowego. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można zasypać jeszcze cukrem. Zostawić na ok. pół godziny, żeby puściły sok.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i przestudzić, następnie połową pozostałego ciasta z lodówki wylepić boki tortownicy. Owoce odsączyć z nadmiaru soku (ja robiłam to przez gazę, ale można do tego użyć po prostu sitka).
Na cieście rozsmarować budyń, na nim położyć owoce a na górę pokruszyć resztę ciasta. Piec w nadal w 175 stopni przez ok 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.