Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka inna niż tradycyjna.Ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce i kremem. Zmodyfikowałam mój stary przepis. Ciasto wyszło bardzo pyszne.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
Masa: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę i smażyć ok.15 min.Pocukrować w/g uznania.Odstawić z ognia i wsypać suche galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na biszkopt i schłodzić do zestalenia.
Krem: Żelatynę rozmieszać w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie ubić z serkiem, dodawanym porcjami. Na koniec ubić z letnią żelatyną, ale nie długo. Zaraz wyłożyć na placek i rozsmarować.
Dekoracja: Galaretki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu.Ciągle mieszać aż do ich rozpuszczenia, jak gęstnieją, to podlać znowu troszkę gorącej wody. (ciężko się rozpuszczały,ale nie dałam za wygrane). Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy.
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 100
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 549
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 100
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 104
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 100
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 549
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 100
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 104
Składniki
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C. Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
Masa: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę i smażyć ok.15 min.Pocukrować w/g uznania.Odstawić z ognia i wsypać suche galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na biszkopt i schłodzić do zestalenia.
Krem: Żelatynę rozmieszać w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie ubić z serkiem, dodawanym porcjami. Na koniec ubić z letnią żelatyną, ale nie długo. Zaraz wyłożyć na placek i rozsmarować.
Dekoracja: Galaretki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu.Ciągle mieszać aż do ich rozpuszczenia, jak gęstnieją, to podlać znowu troszkę gorącej wody. (ciężko się rozpuszczały,ale nie dałam za wygrane). Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 115
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 207