Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8298

Dodano:

Odsłon: 4290

Szarlotka inna niż tradycyjna.Ciasto biszkoptowe z jabłkami w galaretce i kremem. Zmodyfikowałam mój stary przepis. Ciasto wyszło bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT: -5 jaj -170 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -90 g. mąki tortowej -90 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA GALARETKOWO-JABŁKOWA
  • -1700 g jabłek na czysto -1/2 szklanki wody
  • -cukier-w zależności jakie są jabłka -3 galaretki agrestowe
  • KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE
  • -800 ml. śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -500 g. serka mascarpone -30 g. żelatyny -150 ml. wody
  • ESY-FLORESY:
  • -150 g. Bułgarskich Galaretek wieloowocowych -trochę wody do rozpuszczania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka królewska z kremem z mascarpone

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
    Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.

  2. Masa: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, włożyć do garnka, wlać wodę i smażyć ok.15 min.Pocukrować w/g uznania.Odstawić z ognia i wsypać suche galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Wylać na biszkopt i schłodzić do zestalenia.

  3. Krem: Żelatynę rozmieszać w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie ubić z serkiem, dodawanym porcjami. Na koniec ubić z letnią żelatyną, ale nie długo. Zaraz wyłożyć na placek i rozsmarować.

  4. Dekoracja: Galaretki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu.Ciągle mieszać aż do ich rozpuszczenia, jak gęstnieją, to podlać znowu troszkę gorącej wody. (ciężko się rozpuszczały,ale nie dałam za wygrane). Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń