Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1650
Dodano: 01.03.2011
Odsłon: 27822
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt luźne dodać odrobinę mąki)
Na blachę wyłożoną papierem, wylepiamy 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka, na jabłka układamy krateczkę wykonaną z pozostałej 1/3 ciasta.Piec 45-50 min w temperaturze 180 stopni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

alutka50 13 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Tak się nazywa bo w tych ciężkich kryzysowych czasach taka wszyscy piekliśmy. Młodsze osoby inaczej odbieraja nazwę0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tajra 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Tak, tak, ja też zawsze dodaję łyżkę smalcu do ciasta na szarlotkę, zawsze jest miękkie, kruchutkie i rozpływające się w ustach. A jeśli ktoś ma ochotę to proponuję ten przepis na ciasto do szarlotki (dostałam go od koleżanki, najlepsze ciasto na szarlotkę jakie znam, takie mięciutkie): 2 i pół szkl mąki, niepełna szkl cukru, 10-12 dag margaryny, duża łyżka smalcu, 1 jajko i 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na dłuższą chwilę aby dobrze się rozwałkowało. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, w środek jabłka - wiadomo. Jest pycha ! Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

perpetuum 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
No i jak tu się odchudzić do lata??????4 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ta szarlotka to wcale nie jest taka kryzysowa,natomiast jest bardzo krucha.Od dawna znam przepis na kruche ciasto z dodatkiem smalcu zamiast części
masła, bo dodatek smalcu zwiększa kruchość ciasta, a masło daję, ponieważ nie używam
margaryny. Pozdrawiam
5 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ta szarlotka to wcale nie jest taka kryzysowa,natomiast jest bardzo krucha. br /Od dawna znam przepis na kruche ciasto z dodatkiem smalcu zamiast części br /
masła, bo dodatek smalcu zwiększa kruchość ciasta, a masło daję, ponieważ nie używam br /
margaryny. Pozdrawiam
2 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Szarlotka wygląda pysznie - do wypróbowania , uwielbiam takie ciasta z jabłkami1 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 01 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo apetycznie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz