Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna szarlotka na krucho-drozdzowym, wyjątkowo delikatnym i mięciutkie cieście z prażonych jabłkami z dodatkiem cynamonu. Przepis z bloga Orchideli.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier i dusimy, do momentu gdy sok z jabłek nieco odparuje a jabłka będą miękkie. Do tak przygotowanych jabłek dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy je do przestudzenia.
Wszystkie składniki, poza masłem (margaryną) powinny mieć temperaturę pokojową, zwłaszcza śmietana, jajka i drożdże. Należy je zatem wyjąć z lodówki odpowiedni wcześnie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie do śmietany wkruszamy drożdże (bądź wsypujemy suche), mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy na chwilę na bok.
W kolejnym kroku żółtka ucieramy z cukrem, aż lekko zbieleją (ok. 5 minut). Następnie mąkę siekamy z zimnym masłem (lub margaryną) oraz z solą, po czym dodajemy utarte żółtka i drożdże ze śmietaną.
Całość zagniatamy szybko i dzielimy na 2 części (jedna może być nieco większa od drugiej). Większą część rozwałkowujemy, obficie podsypując mąką, i przekładamy do blaszki tak aby ciasto pokryło jej dno i boki (boki na wysokość 2-3 cm), ewentualny nadmiar na bokach można ściąć.
Następnie, na wyłożone ciasto wysypujemy tyle bułki tartej, aby pokryła równo całe dno i wykładamy podprażone jabłka (mogą być ciepłe). Wierzch jabłek można również dodatkowo posypać bułką tartą. Na koniec rozwałkowujemy jeszcze pozostałe ciasto, tak aby utworzyło prostokąt z lekkim zapasem. Rozwałkowane ciasto układamy na jabłkach, nadmiar wciskając między jabłka a blaszkę, tak aby boki z góry połączyły się z tymi z dołu.
Gotową szarlotkę lekko nakłuwamy widelcem z wierzchu i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st.C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut do 1 godziny.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, po czym polewamy lukrem, bądź posypujemy cukrem pudrem.