Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień w pełni. To czas na doskonałą polską szarlotkę.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5796
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154772
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1025
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 448
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5796
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154772
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1025
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 448
Składniki
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy.
Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.
Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłka. Wypełniamy formę nimi szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) szarlotki kratę. Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi... Pod wpisem link do naszego nowego bloga ze starymi i nowymi przepisami. Zapraszamy :)