Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 389

Czy jest coś pyszniejszego od kawałka ciepłej, domowej szarlotki? Jest! Dwa kawałki ciepłej, domowej szarlotki! :) Pyszne chrupiące ciasto i rozpływające się w ustach jabłka z aromatycznym cynamonem. W takim towarzystwie popołudniowa kawa staje się podwójną przyjemnością...

Składniki

  • Mąka tortowa 450 g
  • Masło zimne 250 g
  • Cukier 150 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • żółtko jaja kurzego 3 szt.
  • sól 1 szczypta
  • jabłka kwaśne 1 1/2 kg
  • Cukier 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Cynamon 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka na kruchym cieście

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń