Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka przekładana z orzechami

Szarlotka przekładana z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 11769

Dodano:

Odsłon: 2471

Pyszne ciasto rozpływające się w ustach. Kwaskowa masa jabłkowa, mięciutkie spody, słodkie orzechy.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x35 cm
  • 3 SPODY -2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 jajka
  • -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny
  • MASA JABŁKOWA -ok 2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka
  • MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu
  • -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka przekładana z orzechami

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.



    Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Wykładamy ciastem dno blaszki.


    Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
    Tak postępujemy z drugą częścią ciasta

    MASA ORZECHOWA

    Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.
    Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem stawiamy na gazie i rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.


    Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją


    MASA JABŁKOWA

    Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut.

    Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.


    Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Na górze ciasta ma być spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.

    Jest wspaniałe,pięknie się kroi na równiutkie kawałeczki, pięknie wygląda. Smak słodkich orzechów idealnie współgra z kwaskową masa jabłkową. Ciasto jest mieciutkie, ropzływa się w ustach. Tego ciasta po prostu tzreba spróbować.




Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń