Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna szarlotka taka jak to kiedyś się piekło, a przepis na szarlotkę z bardzo, bardzo starego numeru "Poradnika Domowego" Na górze jest kratka ale jak Wam się nie chce robić kratki na górze można rozwałkować ciasto i całkiem przykryć lub ten kawałek ciasta włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce...
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6836
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6836
Składniki
wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy. Po wyrobieniu owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Ja ok 3/4 ciasta wylepiam wyłożoną papierem blachę do pieczenia i całą blachę wstawiam do lodówki; a resztę ciasta owijam folią i również wkładam do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut.Wsypujemy cynamon i rodzynki. Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Tak rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną wlewamy do jabłek; mieszamy i chwilkę gotujemy.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170st i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony placek posypujemy bułką tarta i na to przekładamy masę jabłkową. Pozostałą cześć ciasta wałkujemy; wycinamy paski i układamy kratkę na jabłeczniku. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.