Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku szarlotka na kruchym cieście z soczystymi jabłkami. Jest tak dobra, że nie sposób jej się oprzeć. Rozchodzi się w ekspresowym tempie, dlatego lepiej od razu przygotujcie dwie blachy tego pysznego ciasta!
Tortownica o średnicy 24 cm
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326294
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12049
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16727
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5437
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326294
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12049
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16727
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5437
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski. Całość zagniatamy - ciasto powinno być zbite. Kruche ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Starte jabłka odstawiamy na 30 minut i odlewamy z nich sok. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Całość mieszamy.
Tortownice wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy nim spód i brzegi tortownicy.
Na spód ciasta układamy jabłkowe nadzienie. Powierzchnię ciasta wyrównujemy.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach i przekładamy je na górę naszej szarlotki (ciasto możemy również rozwałkować podobnie jak spód i umieścić na jabłkowym nadzieniu - wtedy ciasto należy ponakłuwać widelcem).
Szarotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.