Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z bezą na kruchym spodzie

Szarlotka z bezą na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13908

Dodano:

Odsłon: 552

Szarlotka z bezą na kruchym spodzie

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka krupczatka 450 g
  • Masło 275 g
  • Żółtka 5
  • Cukier puder 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Beza:
  • Białka 5
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Budyń śmietankowy opakowanie 40 g
  • Owoce:
  • Jabłka 1,2 kg Cynamon
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z bezą na kruchym spodzie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.


    Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.


    W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać budyń i krótko zmiksować.


    Na podpieczony spód przełożyć odciśnięte jabłka. Na jabłka przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta.


    Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy 30-35 minut, a Kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń