Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1461

Dodano:

Odsłon: 6949

Wersja podstawowa z dodatkiem budyniu zasmakuje każdemu.

Składniki

  • ciasto ▪ 400 g mąki orkiszowej
  • ▪ 2 jajka
  • ▪ 50 g cukru pudru (zmielony słodzik)
  • ▪ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ▪ 200 g masła zimnego
  • masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared)
  • ▪ 1 galaretka pomarańczowa
  • ▪ 50 g słodzika/cukru
  • ▪ 2 łyżeczki cynamonu
  • masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ▪ 3 szklanki mleka
  • ▪ 2 łyżki słodzika/cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto
    1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki.

  2. masa jabłkowa
    2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. Następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia.

  3. masa budyniowa
    3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie.

  4. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń