Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza ulubiona szarlotka, jabłka pachnące galaretką i kremowa masa z chałwą.
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 104
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 34
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 80
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 104
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 34
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 80
Składniki
Robimy biszkopt, ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę (36 x 25 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. Jabłka podgrzewamy w garnku aż będą gorące, wsypujemy do nich galaretkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy by się galaretka rozpuściła. Ja miałam litrowy słoik już gotowych jabłek, jeżeli mamy jabłka świeże tak około 1.5 kg , obieramy kroimy w kostkę i prażymy w garnku podlewając odrobiną wody, gdy są kwaśne dodajemy cukier do smaku. Masa z chałwą, gotujemy mleko z cukrem, dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy by wszystko dobrze się rozpuściło i zgęstło, zostawiamy by wystygło. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy jabłka i zostawiamy by wystygły. Gdy masa z chałwą jest zimna, dodajemy do niej masło o temperaturze pokojowej, ucieramy na gładko. Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.