Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z konieczności zagospodarowania otwartej paczki daktyli powstała szarlotka z ich dodatkiem. Całkiem pyszny eksperyment, degustatorzy byli zachwyceni:)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Z przesianej z proszkiem do pieczenia mąki, cukru, żółtek, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Blaszkę wykładamy ciastem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy na lekko złoty kolor przez 15 minut.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Daktyle drobno kroimy. Mieszamy starte jabłka z pokrojonymi daktylami. Wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Białka ubijamy, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy kokos i mieszamy. Wykładamy na jabłka, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze około 12 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego:)