Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z daktylami pod kokosową pierzynką

Szarlotka z daktylami pod kokosową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4058

Dodano:

Odsłon: 1406

Z konieczności zagospodarowania otwartej paczki daktyli powstała szarlotka z ich dodatkiem. Całkiem pyszny eksperyment, degustatorzy byli zachwyceni:)

Składniki

  • Na ciasto: 35 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 kostki margaryny (u mnie Palma)
  • Na owocowy farsz: 7 kwaskowych jabłek
  • 75 dkg daktyli
  • Na bezę: 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg kokosu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z przesianej z proszkiem do pieczenia mąki, cukru, żółtek, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Blaszkę wykładamy ciastem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy na lekko złoty kolor przez 15 minut.

  2. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Daktyle drobno kroimy. Mieszamy starte jabłka z pokrojonymi daktylami. Wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

  3. Białka ubijamy, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy kokos i mieszamy. Wykładamy na jabłka, równomiernie rozsmarowujemy i pieczemy jeszcze około 12 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 maja 2014 Przepyszna! Niebo dla podniebienia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pasibrzuch10 20 maja 2014 Uwielbiam szarlotkę, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałem. Nie mniej jednak wygląda pysznie, więc zgarniam do książki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 maja 2014 jablka i daktyle - rajska mieszanka. Wyobrazam sobie, ze smakowalo.
Zabieram przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń