Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto z papierówkami . Owoce są nieco kwaskowate, bo nie dodaję do nich za dużo cukru, ale słodycz ciasta łamie kwaskowatość jabłek.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry
Jabłka przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dosypujemy cukier ( 4 łyżki ), cukier waniliowy i cynamon i prażymy na wolnym ogniu, aż jabłka staną się nieco szkliste i zmiękną. Następnie studzimy
Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski malaksera i zagniatamy jednolite ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej pokrojone w drobniejsze kawałki.
Wyrobione gładkie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
Tortownicę i pozostałe ciasto wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i nakładamy do tortownicy ostudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Pokrywamy wierzch ciasta
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na funkcji termoobieg i pieczemy ok 40 minut
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem