Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z papierówkami

Przepis dnia 2021-08-13
Szarlotka z papierówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3413

Dodano:

Odsłon: 6428

Dziś przepis na bardzo smaczne ciasto z papierówkami . Owoce są nieco kwaskowate, bo nie dodaję do nich za dużo cukru, ale słodycz ciasta łamie kwaskowatość jabłek.

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru + 4 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 2 - 2,5 kg jabłek papierówek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z papierówkami

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grubsze plastry

  2. Jabłka przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dosypujemy cukier ( 4 łyżki ), cukier waniliowy i cynamon i prażymy na wolnym ogniu, aż jabłka staną się nieco szkliste i zmiękną. Następnie studzimy

  3. Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do miski malaksera i zagniatamy jednolite ciasto. Masło powinno być w temperaturze pokojowej pokrojone w drobniejsze kawałki.

  4. Wyrobione gładkie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką

  5. Tortownicę i pozostałe ciasto wkładamy do lodówki na ok 1/2 godziny

  6. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i nakładamy do tortownicy ostudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Pokrywamy wierzch ciasta

  7. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na funkcji termoobieg i pieczemy ok 40 minut

  8. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń