Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z pianką budyniową to idealny pomysł na niedzielny deser lub świąteczne ciasto. Jest mocno jabłkowe, delikatne i rozpływające się w ustach.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Przygotuj spód. Wszystkie składniki zagnieć rękoma lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto na spód.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasiennej. Pokrój w owoce w drobną kostkę i przełóż do garnka. Jabłka zagotuj z cynamonem, wanilią i cukrem. Trzymaj całość na ogniu przez 10 minut, do miękkości. Zdejmij garnek z ognia, a zawartość ostudź. Wyjmij laskę cynamonu. Delikatnie zblenduj jabłka, pozostawiając nieco większe kawałki. Wylej masę na spód.
Przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Prawie przed końcem ubijania dodaj cukier, budyń i sok z cytryny. Rozłóż piankę równomiernie na masie jabłkowej.
Przygotuj kruszonkę. Zagnieć wszystkie składnika na jednolitą kruszonkę.
Upiecz ciasto. Piekarnik rozgrzej na 180 st. Celsjusza. Szarlotkę z pianką budyniową piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp kruszonką. Piecz przez kolejne 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź przed podaniem.