Szarlotka z pianką budyniową to idealny pomysł na niedzielny deser lub świąteczne ciasto. Jest mocno jabłkowe, delikatne i rozpływające się w ustach.
Szarlotka z pianką budyniową
Składniki
Spód
- 450 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 250 g twarogu chudego
- 4 łyżki mleka
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Nadzienie
- 8 jabłek
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowego
- 50 g cukru
Pianka
- 7 białek
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g budyniu waniliowego
Kruszonka
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
Składniki
Spód
- 450 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 250 g twarogu chudego
- 4 łyżki mleka
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Nadzienie
- 8 jabłek
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowego
- 50 g cukru
Pianka
- 7 białek
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g budyniu waniliowego
Kruszonka
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
Etapy przygotowania
Przygotuj spód. Wszystkie składniki zagnieć rękoma lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto na spód.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasiennej. Pokrój w owoce w drobną kostkę i przełóż do garnka. Jabłka zagotuj z cynamonem, wanilią i cukrem. Trzymaj całość na ogniu przez 10 minut, do miękkości. Zdejmij garnek z ognia, a zawartość ostudź. Wyjmij laskę cynamonu. Delikatnie zblenduj jabłka, pozostawiając nieco większe kawałki. Wylej masę na spód.
Przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Prawie przed końcem ubijania dodaj cukier, budyń i sok z cytryny. Rozłóż piankę równomiernie na masie jabłkowej.
Przygotuj kruszonkę. Zagnieć wszystkie składnika na jednolitą kruszonkę.
Upiecz ciasto. Piekarnik rozgrzej na 180 st. Celsjusza. Szarlotkę z pianką budyniową piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp kruszonką. Piecz przez kolejne 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 141
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 76
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1304
Ostatnio komentowane przepisy
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 141
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 76
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1304
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 250 g twarogu chudego
- 4 łyżki mleka
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 8 jabłek
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowego
- 50 g cukru
- 7 białek
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g budyniu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
Przygotuj spód. Wszystkie składniki zagnieć rękoma lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto na spód.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasiennej. Pokrój w owoce w drobną kostkę i przełóż do garnka. Jabłka zagotuj z cynamonem, wanilią i cukrem. Trzymaj całość na ogniu przez 10 minut, do miękkości. Zdejmij garnek z ognia, a zawartość ostudź. Wyjmij laskę cynamonu. Delikatnie zblenduj jabłka, pozostawiając nieco większe kawałki. Wylej masę na spód.
Przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Prawie przed końcem ubijania dodaj cukier, budyń i sok z cytryny. Rozłóż piankę równomiernie na masie jabłkowej.
Przygotuj kruszonkę. Zagnieć wszystkie składnika na jednolitą kruszonkę.
Upiecz ciasto. Piekarnik rozgrzej na 180 st. Celsjusza. Szarlotkę z pianką budyniową piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp kruszonką. Piecz przez kolejne 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź przed podaniem.