Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na kruchą i delikatną szarlotkę z owocami oraz lekką kisielową pianką. To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub kubeczkiem ciepłego kakao.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 58
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 26
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 45
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 58
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 26
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 45
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia oraz żółtka, siekamy wszystko nożem i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut.
Z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier, a na koniec kisiele oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim jedną część ciasta (możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na ciasto układamy zasmażone jabłka, pokrojone śliwki (użyłam tych z kompotu) oraz kilka łyżeczek powideł śliwkowych. Na warstwę owocową układamy piankę kisielową, a na nią ścieramy drugą część ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)