Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta szarlotka z pianką będzie najlepszą, jaką jadłeś. Dlaczego? Jest lekka jak piórko, puszysta i słodka. Jabłka z cynamonem pięknie pachną, budyniowa chmurka rozpływa się w ustach, a kruszonka ozdabia wierzch jesiennego ciasta i przyjemnie chrupie. Całość zachwyci wszystkich zgromadzonych. Uważaj, bo szarlotka z pianką znika zbyt szybko z talerzy!
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1484
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 761
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1020
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1484
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 761
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1020
Składniki
Najpierw przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w drobną kostkę zimne (!) masło. Rozdrobnij zimnymi dłońmi składniki i dodaj jeszcze 4 żółtka (białka odłóż do osobnej miski - przydają się do pianki!). Połącz masę w jednolite ciasto i podziel je na 2 części (jedna nieco większa niż druga). Otocz folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie zabierz się za przygotowanie budyniowej chmurki. To właśnie dzięki niej szarlotka z pianką będzie najlepszą, jaką jadłeś. Odstawione wcześniej białka ubij na sztywno z małą szczyptą soli. Po łyżce dodawaj cukier, cały czas ubijając. Stale miksując, dosypuj jeszcze porcjami proszek budyniowy i potem olej (również w kilku dawkach).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij większą część ciasta z lodówki i pokrój na równe plastry. Blachę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż spód kawałkami ciasta, wyrównując je palcami. Następnie wyłóż jabłka (wcześniej uprażone na maśle z odrobiną cynamonu), potem budyniową piankę i na wierzch zetrzyj pozostałe w lodówce ciasto (aby powstała kruszonka).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Posyp cukrem pudrem, wedle uznania. Szarlotka z pianką już gotowa!
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 46
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 52