Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z polewą z orzechów

Szarlotka z polewą z orzechów

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2657

Dodano:

Odsłon: 19120

Słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • Masa jabłkowa:
  • 1 1/2 - 2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
  • Polewa orzechowa:
  • 3/4 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/4 kostki masła
  • śmietana 30%
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera na drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło.

  2. Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.

  3. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.

  4. Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość gęsta i doprawiam szczyptą soli i ponownie traktuję masę blenderem :)

  5. Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z orzechów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 26 października 2014 Dzisiaj zrobiłam bardzo podobną szarlotkę. Wierzch osypałam starta mleczną i gorzką czekoladą. Szarlotka jest przepyszna.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń