Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 17804

Dodano:

Odsłon: 5915

Z niewielką ilością cukru.

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 2,5 szkl
  • margaryna do pieczenia kostka
  • Jajo kurze 3 szt
  • Cukier 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy
  • Limonka skórka lub z cytryny
  • Truskawki 0,5 kg
  • Cukier puder
  • Kasza manna
  • Sól mała szczypta
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z truskawkami

Przygotowanie

  1. Do malaksera dałam mąkę, pokrojoną zimną margarynę, trzy żółtka, cukier wanilinowy, cukier, proszek do pieczenia i stratą skórkę z limonki.
    Ciasto najpierw zamieni się w "piasek" a potem się zbryli. Schłodziłam je w lodówce.

  2. Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam ciasto- kroiłam je na plastry. Nakłułam widelcem, Podpiekłam je 10 minut w 180 stopniach.
    W tym czasie ubiłam białka, najpierw z odrobiną soli, a po ubiciu dodałam jeszcze ze zdwie łyżki cukru pudru.

  3. Podpieczone ciasto posypałam kaszą manną, wyłożyłam truskawki, posypałam je cukrem pudrem i znowu kaszą manną- wchłonie sok. Jak widać cukru użyłam bardzo mało- wystarczy.

  4. Wyłożyłam warstwę ubitych białek i jeszcze posypałam rozkruszonym ciastem. Piekłam jeszcze 20- 25 minut- w zależności jak gruba była warstwa truskawek.

  5. Po upieczeniu posypałam jeszcze lekko cukrem pudrem.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (59)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń