Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki placek ze śliwkami to ciasto na suszonych drożdżach. Nie za słodkie, bez jajek, bez długiego wyrabiania lub wyrastania.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10040
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1816
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 683
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3908
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10040
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1816
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 683
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3908
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże i wymieszać z mąką. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, cukier i szczyptę soli. Zagnieść na gładkie ciasto przez 3-4 minuty. Ewentualnie lekko podsypać mąką. Uformować kulę, nakryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Śliwki podzielić na połówki i wydrylować. Prostokatną foremkę 35 na 45 cm wyłożyć papierem lub nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i lekko naciagając wyłożyć foremkę. Wyłożyć śliwkami, posypać siekanymi migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Podawać z bitą śmietaną.