Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto na oleju z brzoskwiniami z puszki

Szybkie ciasto na oleju z brzoskwiniami z puszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8989

Dodano:

Odsłon: 44418

Przedstawiam przepis na szybkie ciasto, zrobione na oleju. Nie trzeba rozpuszczać masła/margaryny a tym samym nie musimy martwić się, że nie wyjęliśmy ich w porę z lodówki:). Brzoskwinie z puszki można zamienić na dowolne owoce mrożone lub sezonowe.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ...
  • Kruszonka:
  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • + brzoskwinie z puszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce umieszczamy składniki na kruszonkę: masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy i rozcieramy na grudki.

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki.

  3. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy brzoskwinie odsączone z zalewy, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń