Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ciasto z dynią i jabłkami

Szybkie ciasto z dynią i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1462

Dodano:

Odsłon: 4345

Ekspresowe w wykonaniu, sycące i cudownie pachnące ciasto z dodatkiem musu dyniowego.

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć lub zastąpić cynamonem)
  • pół szklanki puree z dyni
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka*
  • garść orzechów włoskich (można pominąć
  • 2 małe jabłka lub 1 duże
  • *składniki w temperaturze pokojowej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. puree z dyni:
    Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.

  2. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika.

  3. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy rozgniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

  4. Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki z suchymi i dokładnie miksujemy do połączenia. Na koniec dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.

  5. Przelewamy formę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch delikatnie wciskamy jabłka i pieczemy 50 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń