Do góry

Desery Przepis na:

Szybkie ucierane ciasto z jagodami

Szybkie ucierane ciasto z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 8783

Do kawy na weekend poleca się szybkie ciasto ucierane z jagodami. Można je przygotować bez użycia miksera zaledwie w 15 minut. Znika równie szybko! Zapraszam po więcej przepisów oraz filmików krok po kroku na Instagram oraz kanał Youtube @smacznie_na_talerzu

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 400g mąki tortowej orkiszowej lub pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe opakowanie cukru waniliowego
  • 250g maślanki
  • 150g erytrytolu
  • 2 jajka
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 150 masła 83% tłuszczu
  • 200g jagód
  • kasza manna do posypania owoców
  • DODATKOWO:
  • 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybkie ucierane ciasto z jagodami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Mąkę przesiej i dobrze wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. W dużej misce umieść cukier waniliowy, erytrytol jajka, maślankę oraz skórkę z cytryny. Połącz za pomocą rózgi.

  4. Następnie do masy dodawaj po łyżce mąki i mieszaj do połączenia.

  5. Pod koniec wlej partiami rozpuszczone i ostudzone masło, mieszaj do wchłonięcia całego tłuszczu.

  6. Wlej ciasto na wyłożoną papierem keksówkę o wymiarach 9x28cm. Posyp kaszą manną i ułóż owoce. Włóż do nagrzanego piekarnika do 170°C piecz około 40 do 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto połóż na karcie.
    Przestudzone ciasto posmaruj podgrzanym dżemem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń