Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, trufle i kasztany. Deser pięknie się prezentuje, dlatego polecam zajadać go w gronie swoich najbliższych. :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16788
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 824
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23373
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16788
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 311
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 824
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23373
Składniki
szyszki: Do rondelka wlać mleko i dodać masło - roztopić. Dodać krówki i cały czas mieszając rozpuścić na jednolitą masę. Pilnować, żeby nie przypalić masy. W razie potrzeby zdjąć z ognia. Masa rozpuści się od ciepła z rozgrzanego rondelka. Gdy masa będzie jednolita, dodać ryż - wymieszać. Masę odstawić aby nieco przestygła. Następnie uformować szyszki. Ja użyłam do tego sylikonowej formy na babeczki.
trufle i kasztany: Mleko z masłem podgrzać w rondelku. Dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić stale mieszając. Następnie zdjąć z ognia. Wsypać orzechy i wymieszać. Poczekać aż masa lekko przestygnie. Formować kulki. Trufle obtaczać w kakao, a kasztany naszpikować migdałami.
Smacznego! :)