Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki z masy krówka

Szyszki z masy krówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1143 Ocena: 7879

Dodano:

Odsłon: 3329

Lubicie szyszki z lat dziecięcych ? Jeśli tak z miłą przyjemnością podam wam prosty i tani sposób na ich przygotowanie, tak wiem teraz można kupić gotowe szyszki bo w sumie po co sobie brudzić ręce czyż nie ?

Składniki

  • 1 woreczek ryżu preparowanego 90 g + 4 szklanki 210 ml,
  • 1 masa krówka 460 g ( smak dowolny,
  • 0,5 kostki masła ( może być bez laktozy )
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szyszki z masy krówka

Przygotowanie

  1. Z przygotowanych składników czyli masła i masy krówka smak dowolny jaki lubicie, do garnka przełożyć pół kostki masła oraz całą masę krówka i na małym palniku od gazu całość dokładnie rozpuścić ( nie gotować ! ). Do rozpuszczonej masy wsypać torebkę ryżu preparowanego i całość dokładnie wymieszać do połączenia się masy razem z ryżem, masa wydała mi się za rzadka więc dodałam jeszcze cztery szklanki ryżu preparowanego, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia

  2. Jak już wymieszane składniki lekko ostygły że można dotknąć ręką wtedy na łyżkę nabierać masę i za pomocą mokrych rąk formować szyszki lub kuleczki kto co woli. Gotowe szyszki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki aby się schłodziły tak mniej więcej na godzinę. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk szyszek dość sporych

  3. Schłodzone pyszne szyszki nadają się dla małych i dużych, nie zje się ich dużo ponieważ są dość słodkie. Moim zdaniem swojskie to swojskie a nie kupne nie wiadomo z czego przygotowane ale to już wasza decyzja czy wolicie kupne czy swojskie. Zapewniam że wasze pociechy będą zachwycone z takiej słodkości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń