Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu, przypominające nasze rodzime faworki. Są chrupiące i lekkie, o rozpływającym się w ustach wnętrzu. Standardowo posypuje się je dużą ilością cukru pudru i wanilią. Będą wspaniałą propozycją na tłusty czwartek, ale także jako przekąska do niedzielnej kawy lub herbaty.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 127
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 313
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1329
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2423
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25738
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 127
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 313
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1329
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2423
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25738
Składniki
Masło drobno posiekaj na desce do krojenia. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną.
Przenieś masło do miski i dodaj: jajko, żółtka, cukier, śmietanę i sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego ciasta, pod koniec dodając ocet lub wódkę, by nie wchłaniało zbyt wiele tłuszczu.
Ciasto powinno przypominać to na pierogi. Rozwałkuj je placek o grubości 2-3 mm i pokrój w paski o długości 10-15 cm i szerokości 2,5 cm.
Na środku każdego paska zrób nacięcie o długości 3 cm. Przeciągnij przez otwór jeden koniec paska i wyprostuj całość. Powtórz czynność dla pozostałych pasków.
W rondlu rozpuść smalec, by tłuszcz sięgał ok. 5-6 cm nad dno garnka. Wkładaj po kilka ciasteczek i smaż je, często je obracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Usmażone taratuszki wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni.