Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu, przypominające nasze rodzime faworki. Są chrupiące i lekkie, o rozpływającym się w ustach wnętrzu. Standardowo posypuje się je dużą ilością cukru pudru i wanilią. Będą wspaniałą propozycją na tłusty czwartek, ale także jako przekąska do niedzielnej kawy lub herbaty.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22696
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15059
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4809
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45128
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 692
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22696
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15059
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4809
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45128
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 692
Składniki
Masło drobno posiekaj na desce do krojenia. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną.
Przenieś masło do miski i dodaj: jajko, żółtka, cukier, śmietanę i sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego ciasta, pod koniec dodając ocet lub wódkę, by nie wchłaniało zbyt wiele tłuszczu.
Ciasto powinno przypominać to na pierogi. Rozwałkuj je placek o grubości 2-3 mm i pokrój w paski o długości 10-15 cm i szerokości 2,5 cm.
Na środku każdego paska zrób nacięcie o długości 3 cm. Przeciągnij przez otwór jeden koniec paska i wyprostuj całość. Powtórz czynność dla pozostałych pasków.
W rondlu rozpuść smalec, by tłuszcz sięgał ok. 5-6 cm nad dno garnka. Wkładaj po kilka ciasteczek i smaż je, często je obracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron.
Usmażone taratuszki wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni.