Do góry

Desery Przepis na:

Tarta bardzo czekoladowa z malinami

Tarta bardzo czekoladowa z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1843

Dodano:

Odsłon: 1240

coś dla czekoholików;)

Składniki

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1jajko
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao, takie z górką
  • Masa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam 1 gorzką i 1 mleczną- i masa czekoladowa była mocno wytrawna,
  • dla lubiących słodsze wersje polecam tylko pół gorzkiej czekolady i 1,5 tabliczki mlecznej)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • małe pudełeczko malin
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta bardzo czekoladowa z malinami

Przygotowanie

  1. Zimne masło siekaj z mąką i cukrem. Dodaj kakao i jajko. Zagnieść ciasto.
    Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wysmaruj formę do tarty masłem.
    Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia starając się zachować kształt koła.
    Przenieś ciasto do formy, tak aby papier do pieczenia znalazł się na górze. Dociśnij ciasto do formy. Papier dociąż specjalnymi kamykami lub kawałkami jabłka czy ziemniaka (aby dno się nie odkształciło) i wstaw do pieca na 10 min. Po tym czasie usuń dociążenie i piecz jeszcze kolejne 10min. Wyciągnij z pieca i pozostaw w formie do wystygnięcia.

  2. W rondlu rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wylej masę na przestudzony spód i od razu udekoruj gęsto malinami.
    Wstaw do lodówki na kilka godzin. Można z wierzchu posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń