Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku tarta z kremem budyniowym i borówkami. Nie za słodka. Doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Cudownie smakuje z filiżanką kawy. Jej przygotowanie jest tak proste, że nie sposób jej zepsuć.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski. Zimne, schłodzone masło ścieramy na tarce i dodajemy do mąki. Wbijamy jedno jajko, dodajemy cukier. Składniki zagniatamy, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Do garnka przelewamy 350 ml mleka i zagotowujemy. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Kiedy mleko zacznie się gotować, przelewamy do niego gotową mieszankę. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy, żeby budyń nam się nie przypalił. Kiedy nabierze odpowiedniej gęstości, ściągamy garnek z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek i przekładamy do formy. Oblepiamy nim spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Na kruche ciasto wykładamy budyń. Na górze układamy borówki. Smacznego!