Do góry

Desery Przepis na:

tarta cytrynowa...

tarta cytrynowa...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1662

Dodano:

Odsłon: 1546

tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • TARTA: mąka tortowa 250 gram
  • cukier 70 gram
  • margaryna Kasia 250 gram
  • KREM: żółtka 3 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • cytryny 2 sztuki
  • śmietana kremówka 30% 250 ml
  • SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tarta cytrynowa...

Przygotowanie

  1. mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki 26 cm i 15 cm, ciasto zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremek, mocno przyklepać do dna i rantu, schować do lodówki na 1 godzinę

  2. ciasta ponakłuwać widelcem, nakryć folią i wysypać np. kaszą owsianą lub grochem, użyłam kaszy owsianej, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół, podpiec tarty 15 minut

  3. jajka z cukrem mikserem ubić do białości, osobno ubić na sztywno zimną śmietanę 30%, sparzone cytryny zetrzeć skórki do masy jajecznej, wlać sok z tych dwóch cytryn, masę przelać do ubitej śmietany i łyżką delikatnie połączyć składniki

  4. wylać krem na tarty i piec dalej w 180C 25 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić

  5. sparzoną cytrynę pokroić na cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

terwol 16 lutego 2018 uwielbiam smak cytrynowy, a Twoja tarta wyglada pieknie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń