Desery Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Masło utrzec, dodac przesieny cukier puder, zółtka oraz mąkę. Wyrobic na jednolitą masę. Ciasto wstawic do lodówki na 20 minut. Tortownicę wysmarowac masłem i oprószyc mąką, wyłożyc nią ciasto (dno oraz boki). Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni), piec 15 minut. Wyjąc i wystudzic.
Masa: Cytryny umy, skórkę zetrzec, nastepnie owoce przepołowic i wycisnąc z nich sok. Do misy wlac sok, dodac skórkę, jaja, cukier i śmietanę, dokładnie wymieszac (pomogłam sobie mikserem). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przelac ją do tortownicy z ciastem i wstawic do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Piec 40 minut, po czym wyjąc i przestudzic. Posypac cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

sereberko80 04 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
na jaką tortownice to jest przepis?0 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 25 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Do ulubionych- bez dwóch zdań !0 Kto głosował? | Odpowiedz

malga8 08 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
zrobilam dzis te tarte i ... zastanawiam sie teraz czy Ci Mari podziekowac za ten przepis czy nie, ale co tam, lakomstwo zwyciezylo..........co tam dodatkowe kilogramy......... ta tarta jest -z n a k o m i t a- , mocno cyrtynowa, mocno pyszna------tak wiec, dziekuje....1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 24 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
mniammmmm ....0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Moje smaki, oczywiście daje do ulubionych i koniecznie do wypróbowania.0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo aromatyczne ciasto :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Już mam w ulubionych. To musi być pyszne !!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda pysznie już czuje ten posmak cytryn0 Kto głosował? | Odpowiedz